Jan Kaus

Jan Kaus (s. 1971) on virolainen kirjailija, kääntäjä ja esseisti. Hän on julkaissut runokokoelmia, novelleja, esseitä ja kuusi romaania. Kaus oli vuosina 2004–2007 Viron kirjailijaliiton puheenjohtaja ja on työskennellyt Viron suurimman kulttuurijulkaisun, Sirpin kirjallisuustoimittajana. Kirjoittamisen lisäksi Kaus on aktiivinen virolaisen kirjallisuuden edistäjä ja promoottori, hän onkin yksi Tallinnan vuosittaisen Head Read -kirjallisuusfestivaalin perustajista.

Kausin proosaa on käännetty suomeksi, englanniksi, ruotsiksi, venäjäksi, saksaksi, unkariksi ja romaniaksi. Hän on toimittanut proosakokoelman The Dedalus Book of Estonian Literature (Dedalus, 2011) ja suomenkielisen nykyrunokokoelman Ajattelen koko ajan rahaa (WSOY, 2006). Kaus on kääntänyt kahdeksan suomalaista romaania viroksi (muun muassa Sofi Oksaselta, Tommi Kinnuselta ja Jari Tervolta) samoin kuin runoja ja näytelmiä.

Vuonna 2015 Kaus sai Viron kulttuurin valtionpalkinnon romaanistaan Ma olen elus ja pienoisnovellikokoelmastaan Tallinna kaart. Vuonna 2019 hän sai arvostetun Friedebert Tuglas -novellipalkinnon.