Loppuvat sanat, alkavat kuvat -näyttelyn taiteilijat

Loppuvat sanat, alkavat kuvat -näyttelyn runoilijat ja aforistikot ovat tamperelaisia kirjallisuuskentän aktiiveja ja moniottelijoita. Oman kaunokirjallisen työnsä lisäksi he edistävät kirjallisuutta myös muun toimintansa, usein vapaaehtoistyön, kautta. Näyttelyyn valituissa aforismeissa, runoissa ja runokatkelmissa onkin läsnä tekemisen tuntu, luomisen tuska ja lumo.  

Tekstien visualisoinnista vastaavat sarjakuva- ja kuvataiteilijat ovat myös kaikki laaja-alaisia kulttuurityömyyriä. Kuvalliset näkemykset tuovat oman leikkisän ulottuvuutensa tekstiin, haastavat lukijaa pohtimaan kirjaimen ja kuvan suhdetta. Lähtokohta visualisoinnille on kirjoituksen kuvallistaminen, ei perinteinen tekstisisällön kuvitus. Ratkaisuja taiteilijat ovat tehneet ilahduttavan laajalla skaalalla, kauniista typografiasta voimakkaaseen graafiseen myllytykseen. 

Erkki Kiviniemi on monipuolinen kirjailija, joka on mahdollistanut kirjailijan uran myös monille muille Sanasato-kustantamonsa kautta. Kiviniemi tunnetaan legendaarisen Tulenkantajien kirjakaupan perustajana.

Maria Laakso on viime vuosina menestynyt lukuisissa kirjoituskilpailuissa. Kirjallisuudentutkijan työnsä ohessa Laakso toimii Lastenkirjainstituutin kannatusyhdistyksen puheenjohtajana ja Pentinkulman päivien esikoiskirjailijaseminaarin vetäjänä. Lukulaiffii-blogiakin kirjoittava Laakso on ollut aktiivisesti mukana useiden tamperelaisten kirjallisuustapahtumien järjestelyissä.

Tiina Poutanen on kuvataiteilija ja runoilija. Hän toimii tieteen ja taiteen rajapintoja tutkivan Muodonmuutoksia ry:n puheenjohtajana. Poutanen tunnetaan toimeliaana tekijänä myös Pirkkalaiskirjailijoista ja Viitapiiristä. Hän on ollut alusta saakka mukana vuonna 2000 perustetussa runoimprovisaatioryhmä Muuntajassa.

Sauli Salomaa on julkaissut runoja, aforismeja ja proosaa. Hän toimii kirjoittajayhdistys Tammerkynän puheenjohtajana. Harrastajakirjoittajille suunnattu Tammerkynä on 30-vuotisen historiansa aikana ollut hautomo ja ponnahduslauta monelle sittemmin ammattikirjailijaksi kehittyneelle tekijälle. Salomaa on mukana myös Pirkkalaiskirjailijoiden, Viitapiirin ja Tampereen aforismiyhdistyksen toiminnassa.  

Tuija Välipakka on ennakkoluulottomista avauksistaan tunnettu runoilija: hän on edistänyt runouden saattamista uusien yleisöjen ulottuville mm. runovideoilla ja muilla visuaalisilla kokeiluilla. Välipakka on Pirkkalaiskirjailijoiden puheenjohtaja ja Suomen Kirjailijaliiton johtokunnan jäsen. Vuonna 2017 Välipakka piti Suomi on runo -blogia, jossa julkaistiin joka viikko ennenjulkaisematon runo suomalaiselta runoilijalta. Marraskuussa 2018 Välipakka toimii Nokturnon digitaalisen residenssin runoilijana.  

Ville Färsaaret on katutaiteilija, muusikko ja eräs Suomen ahkerimmista underground-tapahtumajärjestäjistä. Lappeenrannasta Tampereelle muuttanut Färsaaret toimii Etelä-Karjalassa mm. Galleria Hoi Sien ja Kalevatron-tapahtuman yleishenkilönä, ja Tampereella mm. Omaehtoinen Onkiniemi -yhdistyksen tapahtumien taustalla. Hänen katutaide-kädenjälkeään voi ihailla mm. Tampereen Tarinatehtaan viereisellä Väinö Linnan aukiolla. 

Matti Hagelberg on mittavan kansainvälisen uran tehnyt sarjakuvataiteilija ja kuvittaja. Hän vaikuttaa suomalaisen nykysarjakuvan kenttään myös opettajana. Hagelbergillä on taipumus rakentaa teoksistaan valtavia kokonaisuuksia, sarjakuvalehtinä ilmestyvä Läskimooses-saaga on tällä hetkellä yli tuhannen sivun mitassa, ja jatkuu yhä. 

Arsi Keva on kuvataiteilija, kuvittaja, skeittari, DJ, zine– ja levyjulkaisija. Pienipainoksisiin erikoisjulkaisuihin keskittyvä Ultraääni-levymerkki on omalaatuisen laadun tae. Kevan kuvataide on kotonaan myös perinteisten taideinstituutioiden ulkopuolella, festivaali- tai baarinäyttelyissä. 

Aino Louhi tunnetaan kuvataiteestaan, päiväkirjasarjakuvistaan ja kirjakuvituksistaan. Usein hänen töidensä äärellä kuultuja adjektiiveja ovat ”runollinen” tai ”elokuvallinen”. Tamperelainen kulttuurielämä on saanut nauttia Louhen tekemisistä myös julkisten taideteosten, DJ-toiminnan ja tapahtumajärjestelyn osa-alueilla. 

Ninni Luhtasaari on kuvataiteilija ja muusikko. Luhtasaaren kuvataiteellisessa tuotannossa merkittävässä osassa ovat vettä valuvat keraamiset veistokset ja modernit kirjontatyöt. Luhtasaari laulaa ja rokkaa kieli- ja kosketinsoittimia ainakin seuraavissa kokoonpanoissa: Ninni Forever Band, Maria ja Marsialaiset, Pintandwefall, Risto ja Midnight Champions. 

Christer Nuutinen on sarjakuvataiteilija ja kuvittaja. Hänen kädenjälkeään nähdään rakastetun ”kramppeja ja nyrjähdyksiä” -sarjakuvan lisäksi levynkansissa, oppikirjoissa, päivälehdissä ja oikeastaan kaikilla alustoilla joilla tarvitaan kaunista kuvitusjälkeä. Nuutinen tekee myös loistavaa elektronista musiikkia, mm. Twisted Krister -nimen alla. 

Aiju Salminen on mm. sarjakuvataiteilija, kuvittaja, animaattori, muusikko, sarjakuvakolumnisti, tapahtumajärjestäjä  ja kuraattori. Salminen on kirjoittanut bändioppaan tytöille, pyörittänyt Tabulaland-nykytaidegalleriaa netissä ja fyysisessä todellisuudessa, laulanut autotallirokkia Goo Hags -yhtyeen keulahenkilönä, piirtänyt ja kirjoittanut Potaatit-sarjakuvaa sekä kuratoinut Kotka Art -taidenäyttelyä. 

Tuomas Tiainen on ennakkoluuloton sarjakuvataiteen ja kuvallisen ilmaisun rajojen hämärtäjä, noise-muusikko, teräväkynäinen kriitikko, pienelokuvien tekijä, käsitetaiteilija ja tehokas sarjakuva-aktiivi mm. Kuti Kuti -yhdistyksen riveissä. Tiaisen vapaasti assosioiva taidenäkemys nousee hienosti esiin. 

Marko Turunen on kuvanveistäjäksi kouluttautunut kuvataiteilija, joka kuitenkin on päätynyt tekemään suurimman osan tähänastisesta tuotannostaan sarjakuvina, lyhytanimaatioina tai kuvituksina. Mm. Ufoja Lahdessa– ja ADHD-Sheikki -kirjasarjoissa esiintyvä Turusen autofiktiivinen hahmo muukalainen kulkee läpi tekijän koko tuotannon. Marko Turusen teoksista on muodostumassa jonkinlainen oma sarjakuvauniversuminsa.