Tomi Kontio

Tomi Kontio (s. 1966) on ikäpolvensa arvostetuimpia ja kiitetyimpiä runoilijoita. Hänen seitsemäs runokokoelmansa Saattaa, olla (Teos) ilmestyi vuonna 2017, ja kahdeksas kokoelma Tunturin luokse, rakkaan (Teos) ilmestyy 2023. Vuonna 2014 julkaistiin Kontion tähänastiset runot yhteen koonnut Kuviot tähdistä, kengät maailmasta – Runot 1993–2011. 

Kontion runoja on käännetty muun muassa englanniksi, espanjaksi, ranskaksi, ruotsiksi, saksaksi, italiaksi, unkariksi ja viroksi. Hän on ollut Runeberg-palkintoehdokkaana novellikokoelmallaan Säädyttömät (Tammi, 1994) ja romaanillaan Uumen (Tammi, 1995).

Kontio on julkaissut myös lastenkirjoja. Yhdessä kuvittaja Elina Warstan kanssa tehty Isäni on hipsteri (2022) oli ehdolla arvostetun Arvid Lydecken -palkinnon saajaksi. Kontion ja Warstan Koira nimeltään kissa oli puolestaan ehdolla Pohjoismaiden neuvoston vuoden 2016 lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkinnon saajaksi. Saman kirjasarjan kolmas osa Koira nimeltään kissa tapaa kissan (2019) oli Finlandia Junior -palkintoehdokas. Kontion ensimmäinen lastenkirja Keväällä isä sai siivet (Tammi) voitti Finlandia Junior -palkinnon vuonna 2000. Kontio on kirjoittanut myös kolumneja ja laulujen sanoituksia.

Kuva: Teos / Heli Sorjonen