Runokuun turvallisuusohjeistus ja turvallisemman tilan periaatteet

Runokuun kaikissa tapahtumissa kiinnitetään tänä vuonna erityisen paljon huomiota turvallisuuteen. Toivomme, että tapahtumien kävijät tutustuvat etukäteen koronovirustilanteeseen liittyviin ohjeisiimme. Lisäksi olemme koonneet Runokuulle turvallisemman tilan periaatteet, jotka koskevat kaikkia tapahtumiamme.

Ohjeita turvalliseen osallistumiseen

  1. Ethän tule kipeänä tai vähääkään oireisena tapahtumaan. Ethän myöskään tule paikalle, jos olet koronaviruksen altistusketjussa. Runokuun tapahtumat striimataan ja voit seurata niitä myös etänä.
  2. Jos olet riskiryhmää, harkitse vielä osallistumista. Riskiryhmien osallistumista yleisötapahtumiin ei suositella.
  3. Pidä vähintään metrin etäisyys muihin. Kiinnitäthän huomiota turvaväleihin myös tilanteissa, joissa syntyy jonoa. Vältä pintojen turhaa koskettelua. 
  4. Jos yskit tai aivastat, yskäise nenäliinaan tai hihaan. Heitä nenäliina roskiin. Pese sen jälkeen kädet tai käytä käsidesiä.
  5. Pese käsiä ja käytä paikan päällä olevaa käsidesiä. 

Lisäksi siivousta on tehostettu kaikissa Runokuun tapahtumapaikoissa. Tapahtumiin otetaan tavallista vähemmän ihmisiä, jotta turvavälit voidaan säilyttää. Miltei kaikki tapahtumat myös striimataan.

Iltaklubeillemme on mahdollista varata paikka tai ostaa lippu ennakkoon. Maksuttomiin iltaklubeihin voi varata paikan jonottamisen välttämiseksi ja paikkansa varmistamiseksi. Maksullisiin iltaklubeihin puolestaan suosittelemme ostamaan lipun ennakkoon samoista syistä.

Samalla keräämme vapaaehtoisuuteen perustuen osallistujien yhteystiedot, joiden avulla mahdollisen altistustilanteen tapahtuessa viranomaiset voivat olla nopeasti yhteydessä. Tiedot välitetään viranomaisille tarvittaessa eikä niitä käytetä muuhun tarkoitukseen. Huomaathan, että Oodin tapahtumissa yhteystietoja ei kerätä. Paikkoja on kuitenkin vapaana myös ovella. Linkin lippujen hankintaan löydät kunkin tapahtuman yhteydestä 3.8. alkaen.

Turvallisemman tilan periaatteet

Runokuun tapahtumissa noudatetaan turvallisemman tilan periaatteita. Pyrimme tapahtumissamme turvaamaan näiden periaatteiden toteutumisen omalla toiminnallamme, tilojen suunnittelulla sekä henkilökunnan, esiintyjien ja yleisön informoinnilla.

  • Jokaisella ihmisellä on oikeus tulla kunnioitetuksi omana itsenään. Kunnioitathan muiden ihmisten fyysistä ja psyykkistä koskemattomuutta, mielipiteitä sekä ihmisarvoa. Jokaisella on oikeus poistua epämukavaksi kokemastaan tilanteesta tai keskustelusta. Ethän myöskään ota ihmisistä kuvia kysymättä ensin.
  • Ethän oleta kenenkään sukupuolta, kansallisuutta, seksuaalista suuntautumista, kulttuuria, kieltä, uskontoa, arvoja, terveydentilaa tai toimintakykyä. Ethän tee johtopäätelmiä kenenkään ulkonäön, käytöksen tai oletetun sosioekonomisen aseman perusteella.
  • Pyrithän luomaan ympärillesi ystävällistä ja turvallista ilmapiiriä. Ole avoin muita ihmisiä kohtaan, kuuntele ja käytä kunnioittavaa kieltä. Ethän oleta puheessasi kenenkään sukupuolta tai muita ominaisuuksia. Ethän käytä stereotypisoivaa, toiseuttavaa tai halventaa kieltä. Jos kuitenkin vahingossa loukkaat sanoillasi jotakuta, pyydäthän anteeksi.
  • Mikäli havaitset epäasiallista käytöstä tai koet olosi uhatuksi, älä epäröi pyytää apua Runokuun ja tapahtumapaikkojen työntekijöiltä. Jos koet, että olet kohdannut häirintää tapahtumissamme ja siihen ei ole onnistuttu puuttumaan voit olla yhteydessä Runokuun ohjelmajohtaja Anna Borgmaniin: , puh. +358 44 207 4651.

Instagram