Runokuun turvallisuusohjeistus yleisölle ja turvallisemman tilan periaatteet

Runokuun kaikissa tapahtumissa kiinnitetään tänä vuonna erityisen paljon huomiota turvallisuuteen. Tällä hetkellä näyttää siltä, että voimme järjestää tapahtumia sekä livenä että striimaten. Jos koronatilanne huononee, siirrymme striimaamaan ilman yleisöä. Päivitämme ohjeita kun saamme lisätietoja uusista linjauksista kokoontumisrajoitusten suhteen. Ohjetta on päivitetty 18.8. ja toimimme mahdollisten tulevienkin rajoitustoimien mukaisesti.

Toivomme, että tapahtumien kävijät tutustuvat etukäteen koronavirustilanteeseen liittyviin ohjeisiimme. Lisäksi olemme koonneet Runokuulle turvallisemman tilan periaatteet, jotka koskevat kaikkia tapahtumiamme.

Tilojen kapasiteetit Runokuussa

Tapahtumat järjestetään pääosin Tiivistämöllä ja Oodissa. Muitakin tapahtumapaikkoja on, ja tiedot niistä löytyvät kunkin tapahtuman yhteydestä.

Tiivistämö päälava (iltaklubit) tilan kapasiteetti 300, Runokuussa 50 jaettuna kahteen 25 ihmisen lohkoon
Tiivistämö Stage-ulkolava (keskustelut) tilan kapasiteetti 100, Runokuussa 25
Oodin Maijansali (Keskustelut 19.8.) tilan kapasiteetti 180, Runokuussa 25 (päivitetty 18.8.)

Ohjeita turvalliseen osallistumiseen

  • Ethän tule kipeänä tai vähääkään oireisena tapahtumaan. Ethän myöskään tule paikalle, jos olet koronaviruksen altistusketjussa. Runokuun tapahtumat striimataan ja voit seurata niitä myös etänä.
  • Pidä vähintään kahden metrin etäisyys muihin. Kiinnitäthän huomiota turvaväleihin myös tilanteissa, joissa syntyy jonoa. Vältä pintojen turhaa koskettelua.
  • Käytäthän maskia sisä- ja ulkotiloissa, mikäli se on sinulle mahdollista.
  • Jos yskit tai aivastat, yskäise nenäliinaan tai hihaan. Heitä nenäliina roskiin. Pese sen jälkeen kädet tai käytä käsidesiä.
  • Pese käsiä ja käytä paikan päällä olevaa käsidesiä.

Lisäksi siivousta on tehostettu kaikissa Runokuun tapahtumapaikoissa. Tapahtumiin otetaan tavallista vähemmän ihmisiä, jotta turvavälit voidaan säilyttää. Miltei kaikki tapahtumat myös striimataan. Seuraamme koronatilannetta tarkasti ja muutamme tapahtuman järjestelyitä, mikäli tilanne sitä vaatii.

Tapahtumiin on mahdollista varata paikka (maksuttomat tapahtumat) tai ostaa lippu ennakkoon (maksulliset tapahtumat). Maksuttomiin tapahtumiin voi varata paikan jonottamisen välttämiseksi ja paikkansa varmistamiseksi. Maksullisiin iltaklubeihin puolestaan suosittelemme ostamaan lipun ennakkoon samoista syistä. Lippuja tulee myyntiin tai varaukseen 25 kappaletta kuhunkin tapahtumaan. Oodissa päivitetty lukumäärä on 25 kävijää. Tiivistämön iltaklubeille otetaan yleisöä kahteen 25 henkilön lohkoon, eli yleisöä iltaklubeihin mahtuu yhteensä 50 henkilöä.

Linkin lippujen hankintaan löydät kunkin tapahtuman yhteydestä maanantaina 9.8. alkaen (päivitetty 5.8.). Paikkoja saattaa olla vapaana myös ovella, mutta emme pysty takaamaan sitä.

Samalla keräämme  osallistujien yhteystiedot, joiden avulla mahdollisen altistustilanteen tapahtuessa viranomaiset voivat olla nopeasti yhteydessä. Tiedot välitetään viranomaisille tarvittaessa eikä niitä käytetä muuhun tarkoitukseen.

Keskusteluohjelmaa järjestetään Oodin Maijansalissa sekä Tiivistämöllä, Stage-kesäteatterin lavalla ulkotiloissa, johon mahtuu turvaväleillä 25 katsojaa. Sateen sattuessa keskusteluohjelma järjestetään Tiivistämön lämpiössä. Sisätiloihin mahtuu hieman pienempi yleisömäärä, minkä vuoksi tapahtuman siirtyessä sisätiloihin ilmoittautumisia voidaan joutua perumaan. Tässä tapauksessa olemme yhteydessä kaikkiin ilmoittautuneisiin.

Keskusteluihin kannattaa ilmoittautua etukäteen, mutta paikkoja saattaa olla jäljellä vielä ovella. Jos kokoontumisrajoitukset sallivat, lisäämme paikkoja lähempänä tapahtumapäiviä.

Turvallisemman tilan periaatteet

Runokuun tapahtumissa noudatetaan turvallisemman tilan periaatteita. Pyrimme tapahtumissamme turvaamaan näiden periaatteiden toteutumisen omalla toiminnallamme, tilojen suunnittelulla sekä henkilökunnan, esiintyjien ja yleisön informoinnilla.

  1. Jokaisella ihmisellä on oikeus tulla kunnioitetuksi omana itsenään. Kunnioitathan muiden ihmisten fyysistä ja psyykkistä koskemattomuutta, mielipiteitä sekä ihmisarvoa. Jokaisella on oikeus poistua epämukavaksi kokemastaan tilanteesta tai keskustelusta. Ethän myöskään ota ihmisistä kuvia kysymättä ensin.
  2. Ethän oleta kenenkään sukupuolta, kansallisuutta, seksuaalista suuntautumista, kulttuuria, kieltä, uskontoa, arvoja, terveydentilaa tai toimintakykyä. Ethän tee johtopäätelmiä kenenkään ulkonäön, käytöksen tai oletetun sosioekonomisen aseman perusteella.
  3. Pyrithän luomaan ympärillesi ystävällistä ja turvallista ilmapiiriä. Ole avoin muita ihmisiä kohtaan, kuuntele ja käytä kunnioittavaa kieltä. Ethän oleta puheessasi kenenkään sukupuolta tai muita ominaisuuksia. Ethän käytä stereotypisoivaa, toiseuttavaa tai halventaa kieltä. Jos kuitenkin vahingossa loukkaat sanoillasi jotakuta, pyydäthän anteeksi.
  4. Mikäli havaitset epäasiallista käytöstä tai koet olosi uhatuksi, älä epäröi pyytää apua Runokuun ja tapahtumapaikkojen työntekijöiltä. Jos koet, että olet kohdannut häirintää tapahtumissamme ja siihen ei ole onnistuttu puuttumaan, voit olla yhteydessä Runokuun ohjelmajohtaja Anna Borgmaniin: , puh. +358 44 207 4651.

Instagram