Tervetuloa Runokuuhun – 5 ensimmäistä julkistusta

Tervetuloa Runokuuhun kaikilla aisteilla!

Tämän vuoden teema houkuttaa kuulemaan, näkemään, tuntemaan, haistamaan ja maistamaan – tai pohdiskelemaan sitä, millaista on, jos jokin aisteista puuttuu. Eri aisteihin pohjautuvia taidemuotoja yhdistellään toisiinsa ja kokeillaan, minkä vaikutuksen tekee aistien yhdistäminen. Ohjelma julkistetaan kokonaisuudessaan kesäkuun alussa, mutta tässä viisi poimintaa tämän vuoden festivaalilta.

1. Kaikki eivät koe maailmaa samalla tavalla. Runokuu järjestää Viittomakielisen runoklubin sunnuntaina 18.8.  Lavaklubilla. Visual vernacular -taidetta ja viittomakielistä nykyrunoutta juhlistava tapahtuma tuotetaan yhdessä Kuurojen liiton ja Ursa Minorin kanssa, ja sen ovat kuratoineet viittomakieliset tuottajat. Tilaisuus on kaikille avoin ja se tulkataan suomeksi.

2. Keskustellaan runoudesta! Laadukkaista keskusteluista löytyy jokaiselle jotain – ja eri kielillä! Esimerkkinä  julkistamme keskustelun, joka on pyhitetty kokonaan yhdelle teokselle, nimittäin Pauliina Haasjoen elokuussa julkistettavalle uudelle kokoelmalle Promessalle. Runoilijan kanssa teoksesta keskustelee esseisti ja  kustannustoimittaja Antti Arnkil keskiviikkona 21.8. klo 17 Kansallisteatterin Lavaklubilla.

3. Runokuussa voit tavata kansainvälisiä kirjailijavieraita. Runokuun päätapahtumassa Poetry Mixtapessa 24.8. vierailee rakastettu, palkittu hollantilainen kirjailija Anneke Brassinga. Kielivelhoksikin mainittu Anneke Brassinga (s.1948) aloitti uransa kääntäjänä. Yli 30 vuoden ajan runoutta, proosaa  ja essitä kirjoittanut Brassinga on palkittu monesti, muun muassa arvostetulla P.C. Hooftin palkinnolla. Brassinga vierailee ensimmäistä kertaa Suomessa ja tapahtumaa varten Brassingan runoja käännetään ensimmäistä kertaa suomeksi. Brassingasta lisää esimerkiksi Lyriklinen sivuilla.

4. Vieraile iltaklubeilla! Poetry Slamin SM-kisahuuman pääset kokemaan Tiivistämöllä lauantaina 17.8. Tapahtumaan on vapaa pääsy ja sinne voivat tulla myös alle 18-vuotiaat, sillä Tiivistämössä on myös anniskelusta vapaa alue. Tapahtuman juontavat lavarunoilijat Juho Kuusi ja Nihkee Akka. Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Helsinki Poetry Connectionin ja Tiivistämön kanssa.

5. Miten kuvataide ja kirjallisuus kohtaavat? Runokuun ohjelmassa on tänä vuonna useitakin näyttelyitä, joista yksi on Virpi Alasen Poeettisia eläimiä kulttuurikeskus Stoassa. Alanen on pitkän linjan visuaalisen runouden taitaja, ja kyseessä on hänen ensimmäinen Runokuussa nähtävä näyttelynsä. Yhteistyössä Stoa.

+ Bongaa Runoja raiteilla! HSL:n ja Runokuun jo perinteeksi muodostunut kampanja tuo runot metroihin ja ratikoihin. Tämän vuoden aisti-teemaiset runot on kuratoinut kirjailija Sinikka Vuola. Kokonaisuudessa on kymmenen erilaista nykyrunoa. Runoista painetaan myös runopostikortit, jotka ovat jaossa mm. pääkaupunkiseudun kirjastoissa.

Tervetuloa Runokuuhun!

 

Instagram