Elävän runon ilta

Runokuun perjantai-illan iltaklubi on suomalaisen nykyrunouden juhlaa! Illan tuottavat Runokuun kanssa yhteistyössä Osuuskunta Poesia ja runoyhdistys Nihil Interit.

Liput 7 e (Nuoren Voiman Liiton tai Nihil Interitin jäsenet) / 10 euroa (muut). Lippuja voit ostaa täältä. Tapahtumapaikka Tiivistämö perii yleisöltä paikan päällä narikkamaksun.

Lavalla nähdään Poesian tämän vuoden runoilijoita: esikoisrunoilija Elina Sallinen (Kehät, 2023) ja Vesa Etelämäki, jonka tuore kokoelma Raja (2023) on hänen toisinkoisensa, sekä Virpi Alanen, jonka tänä vuonna ilmestyvä Lento on scifirunoelma, jossa avaruus ulottuu tähdistä ja planeetoista syvyyksiin: mieleen, rytmiin, kieleen.

Runokuu tuo iltaan Mikko Rädyn ja Petra Vallilan runomuotoisen vuoropuhelun. ”HEL//KTT//SFO” on huoneistoihinsa eksyneiden mannerten yritys säilyttää kohtelias etäisyys. Se on mallipohjaton powerpoint-presentaatio syistä, miksi lentokone on hylättävä välittömästi, tunteet palautettava takaisin matematiikaksi. Teos kuljeskelee pölyisillä rajaseuduilla, sammaloituneen muurin viertä ja hakee vastausta siihen miksi kaikki on ja ei ole. Se tutkii kommunikaation mahdollisuuksia ja mahdottomuuksia. Tilaa, joissa yhteys toiseen samanaikaisesti on ja ei ole. Teos puhuu katsojille, jotka ovat kiinnostuneita kielen mahdollisuuksista välittää samanaikaisesti useampaa keskenään ristiriitaistakin viestiä.

Klubilla kuullaan myös englanninkielistä runoutta Helsingissä asuvalta brittiläistaiteilija Iona Roisinilta, joka työskentelee runouden lisäksi videotaiteen parissa. Roisin työstää parhaillaan yhdessä taiteilija-kääntäjä Aino Aksenjan kanssa kaksikielistä runovalikoimaa.

Runoyhdistys Nihil Interit ry. juhlii klubilla 30-vuotisjuhlavuottaan juhlaohjelman merkeissä. Nihil Interit on ollut vuosien varrella turkulaisen runouden keskus, kokeellisen ja digitaalisen runouden keskustelukenttä, runojulkaisija, runouden kouluttaja sekä runouslehti Tuli & Savun, digitaalisen ja kokeellisen runouden verkkosivusto Nokturnon ja runokritiikkisivusto Runografin julkaisija. Tätä historiaa juhlistavassa ohjelmassa nähdään Nihilin, Tuli & Savun ja Nokturnon runoustoimijoita menneiltä vuosilta. Juhlapuheen pitää yhdistyksen varapuheenjohtaja, runoilija Tuomas Taskinen. Lisäksi esiintymässä nähdään runoilija ja yhdistyksen entinen puheenjohtaja Tapani Kinnunen, runoilija ja Tuli & Savun entinen päätoimittaja Mikael Brygger, Tuli & Savun entinen päätoimittaja Tiina Lehikoinen sekä runoilija ja Nokturnon entinen päätoimittaja Virpi Vairinen.

Sijainti

Kaasutehtaankatu 1, 00580 Helsinki