Elokuva: Epäonnistunut tyhjyys

Mika Taanila ja Harry Salmenniemi päivittävät elokuvallis-runollisessa yhteistyössään modernin vieraantuneisuuden kuvauksen 2020-luvun maailmaan, joka väreilee ja sulaa.

Elokuvaohjaaja Mika Taanila ja kirjailija Harry Salmenniemi antoivat muodon lentomatkustuksen rasituksille ilman kameraa toteutetussa Mannerlaatassa (2016). Rotterdamin elokuvajuhlilla ensi-iltansa saanut, lämpökameralla kuvattu Epäonnistunut tyhjyys (2024) päivittää modernin vieraantuneisuuden kuvausta 2020-luvulle. Sisustuslehdistä tuttu skandinaavinen sileys ja sujuvuus törmäävät maailmaan, joka väreilee ja sulaa. Nurkassa pöhisee ilmankostutin; robotti-imuri etenee vailla häiriöitä. Elokuvan ihmishahmo (Ariane Tretow) suorittaa jumppaliikkeitään mekaanisesti ja siististi kuin tietokonepelin hahmo. Nika Sonin ja Klara Lewisin musiikki virittyy soimaan urbaania huimausta.

Sileydelle asettuu vastavoimaksi kiven monipuolinen rosoisuus, joka vaatii kiipeilijää tarttumaan lujasti. Salmenniemen toteavan absurdit tekstit puolestaan nakertavat lisää halkeamia sileyteen ja venyttävät sen aina outouden ja häiritsevyyden rajoille: ”Kokemuksiani voi kuvata miten tahansa / Joka tapauksessa niitä on ollut.”

Näytös järjestetään yhteistyössä Espoo Ciné -elokuvafestivaalin kanssa. Näytöksen jälkeen Mika Taanila ja Harry Salmenniemi keskustelevat Espoo Cinén toiminnanjohtaja Tytti Rantasen kanssa elokuvan ja kirjallisuuden välisestä luovasta kitkasta.

Kesto: 66 min + keskustelu. Kielet: Suomi, englanninkielinen tekstitys

Sijainti

Kino Tapiola
Mäntyviita 2
02110 Espoo