Poetry Mash

Poetry Mash on lavarunoillan alkuruoka, törmäytetty ja soseutettu lavakirjallinen kokonaisuus. Se tarjoilee kirjoitettua valoa ja heijastettua ääntä ja jättää yleisön haluamaan lisää.

Touko Kauppinen, VHS-klubi, Eero Savela: Monitori

Monitori-niminen esitys perustuu Touko Kauppisen tuoreen romaanin Näkyvät ja näkymättömät (Teos) lukuun, VHS-klubin videovisuaali-improvisaatioon ja Eero Savelan trumpetti-improvisaatioon.

Esityksessä etsitään kolmen taiteen sidoksia, joita haetaan luomalla vapaa mutta hallittu tila improvisaatiolle, joka lähtee liikkeelle Kauppisen fragmentaarisesti lukemasta taideproosasta. Kauppisen romaanissa etsitään syvää sidosta luontoon, joka ulottuu hyvin pitkälle: esimerkiksi erilaisten eläinmuodonmuutosten mahdollisuuksien etsimiseen sekä ihmisaisteille näkyvän ja näkymättömän maailman välisen rajan koetteluun.

Luonnonkokemuksista ammentavat visualisoinnit ja trumpetin soitto syventävät ja monipuolistavat taiteellista kokemusta. Kaikki kolme esityksen tekijää ovat poikkitaiteellisiin ja improvisatorisiin esityksiin erikoistuneita, joista Kauppinen ja VHS-klubi ja Kauppinen ja Savela ovat tehneet aiemminkin yhteistyötä, mutta uusi esitys on ennennäkemätön ja tuore.

Juha Rautio & Lauri Hyvärinen: KOODI

Koodi on live-installaatio, jossa lavalla olevalla pöydällä on useita äänilähteitä kuten kasettinauhureita, kontaktimikitettyjä objekteja ja itsetehtyjä soittimia. Yleisö voi halutessaan osallistua teokseen noudattaen pöydällä olevia ohjeita: tietyllä aikakoodilla on lupa käynnistää tietty äänilähde tai soittaa ohjeen mukaan. Näin Koodi luo kerroksellisen narratiivin jossa on elementtejä niin kokeellisesta musiikista kuin osallistavasta taiteesta. Runot Juha Rautio, Konsepti ja toteutus Juha Rautio & Lauri Hyvärinen.

Heini Hermunen & Nooa Paukkunen: ~~<3¨¨blood-bonding¨¨<3~~

~~<3¨¨blood bonding¨¨<3~~ on  spoken word-runoutta ja äänitaidetta yhdistelevä queer-anarkistinen esitys, jossa

muunsukupuoliset vampyyrit haaveilevat kyvystä jakaa toisilleen veren kautta välittyviä hormoneja. Teos on runollinen unelma sukupuolihormonien itsemääritellystä mikroannostelusta – muunsukupuolisten kehoidentiteettien legitimoinnista ilman vaatimusta lääketieteelliseen validaatioon. Esityksessämme blood-bond, veriside, nähdään mystisenä sidoksena kahden tai useamman toisiinsa luottamuksellisesti sitoutuneen vampyyriyksilön välillä. Näin ollen esitys on myös mytologialla ilakoiva oodi ystävyydelle – fantasia ydinperheajattelusta irtaantuvasta verisukulaisuudesta, jossa ystävien välinen valittu perhe muodostuu läheisimmäksi välittämisen perheyksiksiköksi.

Iida Hägglund & Helka Saariniemi: girlcrushcrushcrush

Autofiktiivisten, naivististen tekstien aiheet käsittelevät ihastuksia, tyttöyttä, biseksuaalisuutta ja ystävyyttä. Ihastuminen on ihanaa ja kamalaa, levottomuutta ja jännitystä ja hattaraa ja lilluvaa ja paikallaan pysymättömyyttä ja lamaannuttavaa, päiväkirjat täyttävää, hengityksen salpaavaa, leposykkeen nousua, obsessiota ja epätoivoa. Teos hyödyntää Hélène Cixousn naiskirjoittamisen teoriaa, jossa naisen/naiseksi sosiaalistetun on itse kirjoitettava, esitettävä, kuvattava itsensä tunnelmien, sävyjen, tuntoisuuksien, hauntologian, painotusten, toistojen, dynamiikan, rytmin, fluidisuuden ja mielikuvien kautta. Äänimaisemassa laukkaavat ponit, Paris Hilton laulaa sanasaa ja barbit sanoo moi. Video on kaoottinen ihastus, treffeiltä säästetty kuitti ja ystävältä saatu viesti.

Yhteistyössä

Sijainti

Permantosali, 1. krs, Tekstin talo, Lintulahdenkatu 3, 00530 Helsinki