Suuri Kaupunkirunoilta

Kaupunkirunous kohtaa Helsingin äänimaisemat kaupunginmuseossa elokuussa. Sään salliessa tapahtuma järjestetään museon sisäpihalla, sateen sattuessa museon aulassa. Vapaa pääsy! 

Neljännen kerran järjestettävää Suurta kaupunkirunoiltaa tähdittävät tänä vuonna rap-artisti Rauhatäti ja perulainen runoilija ja kääntäjä Roxana Crisólogo. Myös yleisö pääsee esittämään Helsinki-aiheisia runojaan tai biisejään, kun lavarunoilija Kasper Salonen juontaa kaupunkirunoillan päättävän avomikkisession. Vuoden 2024 Suuri kaupunkirunoilta on osa Mestat ja huudit – Näe Helsinki toisin -näyttelyn ohjelmaa.

Suuren kaupunkirunoillan taustalla on Mikko H. Haapojan kaupunkiäänitaideprojekti Helsingin reitit. Pääkaupunkimme äänikuvaa 2010-luvun alusta saakka taltioineen projektin äänimaisemat soivat osana runoillan kaupunkikokemusta. Myös open miciin etukäteen ilmoittautuvat voivat halutessaan pyytää eri Helsinki-äänimaisemia esitystensä taustalle. Ilmoittautuminen avautuu myöhemmin!

Tapahtuman järjestää Helsingin kaupunginmuseo. Tapahtumassa voi ostaa virvokkeita ja muita herkkuja El Fantin baarista.

Rauhatäti aloitti suomenkielisen, useimmiten Lapin murteella esitetyn räpin tekemisen 2007. Hänen lyriikkansa on usein yhteiskuntakriittistä, mutta myös runollista metaforaa huumoriakaan unohtamatta. Hän on julkaissut kaksi pitkäsoittoa, Labyrintti (2014) ja Palasia (2019). Soolouransa ohella Rauhatäti vaikuttaa laulajana myös akustisessa Luiro-kokoonpanossa ja Roimuru-yhtyeessä.

Roxana Crisólogo Correa (Peru/Suomi) on runoilija, kääntäjä ja kulttuurituottaja, joka on myös opiskellut kansainvälistä oikeutta. Hän asuu ja työskentelee Helsingissä. Crisólogo on julkaissut yhteensä kuusi runoteosta ja hänen runojaan on käännetty usealle kielelle.

Kasper Salonen on espoolainen lavarunoilija, kuvataiteilija, kääntäjä ja kirjallisuusaktiivi. Hänen runoissaan kaikuvat metafyysiset, psykedeeliset ja shamanistiset vivahteet yhdessä sosiaalisen kritiikin ja metamodernin pohdinnan kanssa. Enostone kustannus julkaisi keväällä 2021 hänen suomenkielisen itsekuvitetun esikoisteoksensa Kiertoreittejä.

Mikko H. Haapoja (MuM) on säveltäjä, musiikkituottaja, media- ja äänitaiteilija ja multi-instrumentalisti Helsingistä. Haapoja yhdistää musiikissaan vaikutteita niin savo-karjalaisesta perinteestä, vaihtoehtoisesta konepopista kuin elektroakustisesta nykymusiikistakin. Pääkaupunkimme äänimaisemista mittavaa arkistoa ja mediateossarjaa luova Helsingin reitit -projekti soi kuin Helsingin kaupunginmuseon pysyvässä näyttelyssäkin.

Sijainti

Falkmanin piha (säävaraus) / Helsingin kaupunginmuseo, Aleksanterinkatu 16, Helsinki