Runokuun turvallisemman tilan periaatteet ja turvallisuusohjeet

Turvallisemman tilan periaatteet

Runokuun tapahtumissa noudatetaan turvallisemman tilan periaatteita. Pyrimme tapahtumissamme turvaamaan näiden periaatteiden toteutumisen omalla toiminnallamme, tilojen suunnittelulla sekä henkilökunnan, esiintyjien ja yleisön informoinnilla.

  1. Jokaisella ihmisellä on oikeus tulla kunnioitetuksi omana itsenään. Kunnioitathan muiden ihmisten fyysistä ja psyykkistä koskemattomuutta, mielipiteitä sekä ihmisarvoa. Jokaisella on oikeus poistua epämukavaksi kokemastaan tilanteesta tai keskustelusta. Ethän myöskään ota ihmisistä kuvia kysymättä ensin.
  2. Ethän oleta kenenkään sukupuolta, kansallisuutta, seksuaalista suuntautumista, kulttuuria, kieltä, uskontoa, arvoja, terveydentilaa tai toimintakykyä. Ethän tee johtopäätelmiä kenenkään ulkonäön, käytöksen tai oletetun sosioekonomisen aseman perusteella.
  3. Pyrithän luomaan ympärillesi ystävällistä ja turvallista ilmapiiriä. Anna muille tilaa. Ole avoin muita ihmisiä kohtaan, kuuntele ja käytä kunnioittavaa kieltä. Ethän oleta puheessasi kenenkään sukupuolta tai muita ominaisuuksia. Ethän käytä stereotypisoivaa, toiseuttavaa tai halventavaa kieltä. Jos kuitenkin vahingossa loukkaat sanoillasi jotakuta, pyydä anteeksi.
  4. Mikäli havaitset epäasiallista käytöstä tai koet olosi uhatuksi, älä epäröi pyytää apua Runokuun ja tapahtumapaikkojen työntekijöiltä. Jos koet, että olet kohdannut häirintää tapahtumissamme ja siihen ei ole onnistuttu puuttumaan, ole yhteydessä tuottaja Mandi Markkaseen: , tai +358 44 207 4651.

Ohjeita turvalliseen osallistumiseen

  • Ethän tule kipeänä tai vähänkään oireisena tapahtumaan. 
  • Kiinnitä huomiota käsihygieniaan: pese käsiä ja käytä käsidesiä.
  • Pyritään liikkumaan tiloissa väljästi ja toisillemme tilaa antaen. Kiinnitäthän huomiota turvaväleihin myös tilanteissa, joissa syntyy jonoa. Vältä pintojen turhaa koskettelua.
  • Tapahtumissamme voi edelleen mielellään käyttää maskia. Jos olet vailla maskia, voit pyytää sellaista henkilökunnalta.
  • Jos yskit tai aivastat, yskäise nenäliinaan tai hihaan. Heitä nenäliina roskiin. Pese sen jälkeen kädet tai käytä käsidesiä.