Versopolis tuo Runokuuhun runotuulahduksen Islannista ja Iso-Britanniasta

Eurooppalainen runofestivaalien verkosto Versopolis mahdollistaa jälleen kahden kansainvälisen runoilijavieraan esiintymisen Runokuussa! Festivaalin kansainvälisiin vieraisiin kuuluvat Versopolis-runofestivaaliverkoston lähettiläät Ásta Fanney Sigurðardóttir (Islanti) ja Anthony Vahni Capildeo (Trinidad-Tobago/Iso-Britannia). Runoilijat esiintyvät lauantaina 26.8. Versopolis: runojen Eurooppa -yhteishaastattelussa ja myöhemmin samana iltana Runokuun Yhteys-klubilla. Painatamme Versopolis-vieraiden runoista ja niiden käännöksistä runovihkot, joita jaetaan ilmaiseksi.

Versopolis-verkoston tarkoituksena on luoda yhteyksiä eurooppalaisten runoustoimijoiden ja runoilijoiden välille sekä edistää runoilijoiden liikkuvuutta ja kansainvälistä näkyvyyttä. Versopoliksen tietokannasta löytyy ansioituneita runoilijoita jo kymmenistä maista. Runokuu kuuluu verkostoon Suomen edustajana. Runokuun järjestäjäorganisaatio Nuoren Voiman Liitto on ollut mukana hankkeen toiminnassa vuodesta 2019. Viemme vuosittain Versopoliksen tietokantaan kaksi suomalaista runoilijaa ja saamme kaksi ulkomaista vierasta Runokuu-festivaalin ohjelmaan.

Ásta Fanney Sigurðardóttir (s. 1987 Reykjavíkissa, Islannissa) kuuluu Islannin uudistavimpien nykyrunoilijoiden joukkoon. Hän on opiskellut kuvataidetta ja on lisäksi säveltäjä, muusikko ja laulaja. Hän on kokeellisen runofestivaali Suttungurin perustaja. Sigurðardóttirin monialainen työskentely yhdistää tekstiä, musiikkia, performanssia, visuaalista taidetta ja elokuvaa. Hänen esikoisteoksensa Eilífðarnón (eng. Forevernoon) julkaistiin Islannissa vuonna 2019 ja on sittemmin käännetty ruotsiksi, saksaksi ja englanniksi.

Anthony Vahni Capildeon (s. 1973) monikielinen ja genrerajat ylittävä kirjallinen työ käsittelee usein etäisyyksiä ja läheisyyksiä. Hänen laajaa runotuotantoaan on palkittu moneen kertaan. Esikoisteoksessa No Traveller Returns (Salt, 2003) ovat esillä maantieteen, monikielisyyden ja muistin teemat, jotka lävistävät myös myöhempää tuotantoa. Capildeon muita runoteoksia ovat Undraining Sea (2009), Dark and Unaccustomed Words (2012), Utter (2013), Measures of Expatriation (2016) ja Venus as a Bear (2018). Runouden lisäksi Capildeo kirjoittaa myös proosaa.