Avajaisklubi: Poetry Mixtape

Runokuun avajaisklubilla Poetry Mixtapessa on luvassa laaja kattaus runoutta lausuttuna ja yllättävinkin keinoin esitettynä Suomesta ja ulkomailta. Klubin juontavat valovoimaiset kirjailijat Sinikka Vuola ja Niklas Ahnberg.

Runoja uusista kokoelmistaan lukevat Juha Kulmala ja Pauliina Haasjoki. Kulmalan RESET kaivaa kaiken kulutetun ja roskan alta esiin sellaista kaunista, merkityksellistä ja ahdistavaakin, jonka säilyttäminen katastrofin yli on taiteen tehtävä. Haasjoen Nausikaa taas on feministinen ja planetaarinen runoteos, joka tutkii aineenkiertoa ja lajienvälisyyttä.

Illan aikana saamme kuulla runoja useilla kielillä ja suomeksi käännettyinä.

Runoilija Katariina Vuorinen ja muusikko Otso Helasvuo johdattavat kuulijat mm. Etelä-Amerikkaan Andien maisemiin ja syvän kesän magiaan kaksikielisellä luennalla Vuorisen runokokoelmasta Myöhempien kesien jumalat, Los dioses de los veranos ulteriores suomeksi ja espanjaksi. Antonella Anedda ja Hannimari Heino lausuvat italiaksi ja suomeksi Aneddan runovalikoimasta Anatomioita, ja Jyrki Kiiskinen lukee suomennoksia Ann Jäderlundin runoista. Ann Jäderlundin esiintyminen on valitettavasti peruuntunut. Myös turkkilaislähtöinen, nyt Saksassa Writers in exile -stipendin turvin asuva palkittu kirjailija ja aktivisti Nazli Karabiyikoglu esittää Runokuun avausillassa tekstikatkelmansa.

Audiovisuaalisen esityksen tarjoilee J. P. Sipilä verkkoon rakennetulla monimediainstallaatiollaan Illan tullen (huomennakin). Teos liikkuu tekstin, kuvien ja äänten avulla erilaisissa tiloissa, joita tavallisessa verkkoselaimessa ei ole totuttu kohtaamaan. Oleellinen osa kokemusta on teoksen rikas ja tunnelmallinen äänimaisema, joiden luomisesta vastaavat Bereen Ondo, Machinefabriek ja Samuli Sailo.

Myös Circuit Arcadia laajentaa runouskäsityksiä teoksellaan _Degeneraatio (2021). Teoksen protagonistin pitkään jatkunut insomnia avaa portaalin uncanny valley’n pohjalle, missä kohtaaminen konejumalattaren kanssa lähtee purkamaan generaation ja hajoamisen välistä suhdetta. Teksti, luenta ja video: Mari Laaksonen. Äänisuunnittelu, video: Frankie Shannon.

Ilta huipentuu black mödernismin ≠ sota ≠ sota ≠ sota -esitykseen, joka rakentuu ukrainalaisten nykyrunoilijoiden suomennettujen runojen ympärille.

Liput:

15 e (Nuoren Voiman liiton jäsenet) / 18 e
Osta liput ennakkoon tästä linkistä. Netistä ostettujen lippujen hintoihin lisätään 2 euron palvelumaksu.

Yhteistyössä Osuuskunta Poesia, Parkko Kustannus, Aviador Kustannus, Siltala, Istituto Italiano di Cultura Helsinki, Luova Eurooppa

Sijainti

Kaasutehtaankatu 1, 00580 Helsinki