Koettelevan kirjallisuuden klubi: Hämärä

Koettelevan kirjallisuuden klubilla kysytään ja koetaan, miten kirjallisuus ja taiteet tapailevat muodon ja muodottomuuden, tiedon ja tietämättömyyden rajoilla. Kolmen esityksen ja niihin liittyvien keskustelujen kautta liikutaan lajien – sekä taiteen- että biologisten – kohtaamispaikoilla: mikä on kirjoitukselle, äänelle ja kuvalle erityistä ja omaa, miten ne illan esityksissä resonoivat ja mistä löytyy jaettu maasto. Klubin ovat kuratoineet ja iltaa luotsaavat Reetta Pekkanen ja Jouni Teittinen.

Teoksessaan Fantasma (S&S 2022) Tanja Tiekso tarkastelee valveunia ja maanalaisia näkyjä, tiloja joissa jokin muuttuu toiseksi. Muodonmuutokset ovat läsnä myös Olli Aarnin äänitaiteessa. Illan esityksessä hän loihtii esiin Tiekson teoksen innoittamia, hahmosta toiseen loikkivia ja muotojen välillä häilyviä ääniä. Ääni ja Tiekson lukema teksti ovat itsenäisiä elementtejä, jotka toisiaan tunnustellessaan ja satunnaisesti kohdatessaan muodostavat yllättäviä kuvioita.

Runoilija Henriikka Tavi ja saksofonisti Jaakko Martikainen hyödyntävät esiintymisessään ihmisäänen ja saksofonin äänen samankaltaisuutta. Ad hoc -esitysten keinovalikoima vaihtelee runonluennasta iskelmään, free jazzista äänirunouteen. Tämänkertaisen esityksen keskiössä on monirotuinen koira nimeltä Remu.

Pauliina Mäkelän ja Topias Tiheäsalon duo Kultapalmut yhdistää kuvallisia ja äänellisiä ulottuvuuksia maagiseksi, nykypäivän taikalamppuesitykseksi – kuin kokeelliseksi Laterna Magicaksi. Kultapalmut tekee eräänlaisia reaaliaikaisia, aina omanlaisekseen muodostuvia elokuvia. Piirtoheittimin heijastetut kuvat ja konkreettiset heijastumat saavat seurakseen sähkökitaran, transistoriradion ja kameran salaman ääniä. Mukana on kokeellisuutta ja sattumaa: yksittäinen esitys ei koskaan ole toistettavissa sellaisenaan.

Klubi järjestetään Tiivistämön salissa.

Liput: 10 e (NVL:n jäsenet) / 12 e
Osta liput ennakkoon tästä linkistä. Netistä ostettujen lippujen hintaan lisätään 2 euron palvelumaksu.

 

Sijainti

Kaasutehtaankatu 1, 00580 Helsinki