Näyttely: Tiina Lehikoisen ”Kiertymiä”

KIERTYMIÄ – TIINA LEHIKOISEN MONITAITEINEN NÄYTTELY 18.8.-18.9.2022  

Osana Runokuu-festivaalin ohjelmistoa järjestettävä Kiertymiä-näyttely esittelee Tiina Lehikoisen teoksia reilun kymmenen vuoden ajalta. Useissa teoksissa sanat ja kuvat kiertyvät kohti toisiaan: visuaaliset runot voivat olla figuratiivisia hahmoja, ja sanateokset puolestaan mielikuvilla assosioivia listoja. Useat näyttelyssä esillä olevat työt sijoittuvat taiteiden välisille rajoille. Lehikoinen on kuvataiteilija ja kirjailija, joka on julkaissut niin runoja, lyhytproosaa, hybridiromaanin, esseitä kuin sarjakuvaakin, ja hänen teoksiaan on ollut esillä niin Suomessa kuin ulkomailla.  

Näyttelyn avajaiset pidetään 18.8. kello 18-20. Avajaisissa Lehikoista haastattelee toimittaja Minna Joenniemi.

”Olen kiinnostunut tilanteista ja hetkistä, joissa jotain hallitsematonta, outoa, uutta tai häiritsevää on pullahtamassa esiin ja erisuuntaiset energiat, olemisen muodot ja rekisterit törmäävät toisiinsa.  

Ikuisiksi ja yleviksi miellettyjen asioiden sijaan minua puhuttelevat tämänpuoleisuus, eri olioiden ja lajien rinnakkaisuus, henkilökohtaisuus ja materiaalisuus. Pyrin taiteessani tuttujen asioiden outouttamiseen, toisinkatseeseen ja välittömyyteen. Teoksilleni ominaista ovat affektiivisuus, ruumiillisuus ja välähdyksenomaisuus sekä toisaalta erilaiset historian kommentaarit ja vastatarinat.  

Eräs suosikkityöskentelymetodini on kollaasi. Esimerkiksi konkreettiselle runoudelle sukua oleva sanateos Pieni suuri rihmasto (2019) on syntynyt poimimalla taiteeseen liittyviä sanoja viimeisen sadan vuoden aikana julkaistuista lehdistä, kirjoista ja muilta alustoilta.   

Ajattelen kuvin, ja siksi tekstinikin ovat usein kuvallisia. Tai maalausteni tapauksessa työt voivat olla paitsi kohosteisen materiaalisia myös figuratiivisia ja tarinallisia. Lisäksi raja ulkoisen ja sisäisen todellisuuden välillä on teoksissani usein häilyvä.  

Tällä hetkellä mietin Runokuun teemana olevaa rajan käsitettä erityisesti rajallisuuden kannalta. Modernin vaalima käsitys rajattomuudesta on tullut tiensä päähän, ja erilaisten rajojen tiedostaminen myös taiteessa on yhä tärkeämpää.” 

Näyttely on esillä Kulttuurikeskus Stoassa 18.8. – 18.9. Stoan aukioloaikoina. Näyttely on maksuton.

Yhteistyössä Kulttuurikeskus Stoa.

Sijainti

Turunlinnantie 1, 00900 Helsinki