Runojazz Poemszz

Runojazz (engl. Poemszz) on Runokuun hämyinen klubi-ilta, joka sähköistää runouden musiikilla. Runojazz tuo Tekstin talon vintin Parvisaliin kansainvälisiä runoilijavieraita, kirjallista free-improvisaatiota, vanhoihin runoihin sävellettyä soivaa jazzia, rujon kokeellista äänimaisemaa ja päällepuhuttua tekstiä.

Illan aikana esiintyvät nuoren Suomi-jazzin huippunimiin kuuluva Josefiina Vannesluoma & The Mortal Lease, runoilija Sini Silveri & bändi, runoutta ja free jazzia yhdistelevä Ristofon Möttönen, Berliinissä asuva turkkilainen runoilija Çağla Aribal sekä Marokossa syntynyt hollantilainen kirjailija Nisrine Mbarki (Versopolis).

Çağla Aribal on turkkilaistaustainen, Berliinissä asuva kirjailija, opettaja ja runoilija. Hän on opiskellut englantilaista kirjallisuutta Hacettepe Universityssä, Turkissa, ja modernia kirjallisuutta ja kulttuuria Potsdamin yliopistossa Saksassa. Aribal kirjoittaa enimmäkseen englanniksi. Joitakin tekstejä ja runoja on julkaistu antologioissa ja kansainvälisissä julkaisuissa. Vuonna 2023 Aribal voitti Oxford Review of Booksin The Best Short Fiction -palkinnon.

Nisrine Mbarki on monikielinen ja monipuolinen kirjailija, runoilija, kirjallisuuden kääntäjä ja tuottaja. Hänen esikoisrunoteoksensa Oeverloos (suom. Rannaton) julkaistiin Hollannissa (Pluim, 2022) ja se oli ehdolla C. Buddingh’ -palkinnon ja Herman de Coninck -palkinnon saajaksi. Mbarkin työ liikkuu yli genrerajojen ja hän kirjoittaa runoutta, novelleja ja teatteritekstejä sekoittaen eri kieliä. Hän kääntää kirjallisuutta arabiasta ja englannista hollanniksi ja keskittyy erityisesti naisoletettuihin ja feministisiin kirjoittajiin. (Yhteistyössä eurooppalaisen Versopolis-verkoston kanssa.)

Josefiina Vannesluoma & The Mortal Lease on laulaja-säveltäjä Josefiina Vannesluoman ja pianisti Mikael Myrskogin duo, joka tulkitsee Emily Whartonin satavuotiaiden runojen hurmosta. The Mortal Lease (suom. Kuolevaisuuden sopimus) on Vannesluoman säveltämä kokonaisuus Whartonin (1862-1937) samannimiseen runosarjaan. Runojen tunnelma vaihtelee hurmiollisista purkauksista hillittyyn eleganssiin.

Sini Silveri & bändi esittää runoutta yhtyeellä. Lavalla Rusto Myllylahti (Elatu Nessa), Heikki Romppainen (Ydinperhe, HMP, Suut, Carnival) ja runoilija Sini Silveri, jolta on ilmestynyt runoteokset Haisee kaikkia tuoksuja (Khaos 2023), Titaanidisko (Poesia 2020) ja Muovailen muovipussista kaunista kahvaa (Zäp Books 2016).

Ristofon Möttönen on kirjailija-saksofonisti Risto Oikarisen ja rumpali-äänitaiteilija Jussi Miettolan runo-musiikkikokoonpano. Yhtä aikaa lohdullisessa, leikkisässä ja syvälle menevässä esityksessä saksofonit ja elektroniikka, rummut ja runojen säkeet, kuolema ja rakkaus käyvät luovaa vuoropuhelua. Ristofon Möttönen johdattaa kuulijansa vaikuttavalle ja intensiiviselle matkalle, jossa pidätellään kyyneltä Berliinin filharmoniassa ja työnnetään bussia liikkeelle Kuhmon pakkasessa.

Sijainti

Parvisali, 6. krs, Tekstin talo, Lintulahdenkatu 3, 00530 Helsinki