Runokuu OFF: Perjantai

Runokuu OFF on Runokuu-festivaalin uusi ohjelmakokonaisuus, joka järjestetään 26.-27.8. klo 14.30 – 21 pääosin Rosebud Sivullinen -kirjakaupan Stagella. OFF on suomalaisen kirjallisuuskentän moninaisten toimijoiden mahdollisuus järjestää omannäköistään ohjelmaa Runokuun puitteissa.

Perjantaina 26.8. klo 14.30 tapahtuman avaa Vesa Tompuri, joka lukee Hannu Salaman kokoelmasta Puu balladin haudalla.

Klo 15 – 16 Eeva Vänskä, Jouni Tossavainen ja Henri Hirvenoja lukevat runoja uusista kokoelmistaan. Vänskän kokoelmassa Aikalahjat sanat valuvat kutsuttuina mutta omalakisesti, kertovat eilisen ja nyt, preeriat, sairaalan, Lapin kalavedet. Tossavaisen runokokoelmassa Näköala Haminavuorelle runoilija vaeltaa valokuvan ja runon yhteisteoksissa muun muassa lapsuutensa Tervon metsissä ja käy dialogia nykyisten ja entisaikojen runoilijakollegojen kanssa. Hirvenojan runoteos Venus ja Jupiter on kasvutarina lapsesta aikuiseksi. Runot ovat aikamatka menneeseen maailmaan, alkupysäkki. Hirvenojaa haastattelee Kirsi-Marja Moberg.

Klo 16 – 17 Tom Arnkilia hänen uuden teoksensa Benjamin Aamoksenpojan tiimoilta haastattelee Jussi Tiihonen.

klo 17 – 18 Tietokirjaraadissa tietokirjailijat ottavat mittaa toisistaan tänä vuonna Runokuu OFF-tapahtumassa! Kilpailijat lukevat otteita teoksistaan ja pyrkivät voittamaan puolelleen raadin ja yleisön. Mittelössä ovat mukana tietokirjailijat Ari Haasio, Suvi Ratinen ja Ville-Juhani Sutinen. Haasio puolustaa tietokirjaansa Suvaitsematon Suomi (kirjoitettu yhdessä Markku Mattilan kanssa), Ratinen teostaan Omat huoneet – Missä naiset kirjoittivat vuosisata sitten ja Sutinen teostaan Matkalla Suomeen – Tarinoita heimojen maasta. Ankaraa, mutta ehdottoman leikkimielistä tuomarinvaltaa käyttävät vapaa kirjoittaja ja näyttelijä Kaarina Hazard, toimittaja ja Helsingin Kirjamessujen ohjelmajohtaja Ville Blåfield sekä graafinen suunnittelija ja kuvittaja Kasper Strömman. Tapahtuman juontaa viestintäasiantuntija ja tietokirjailija Katleena Kortesuo. Tapahtuman järjestää Suomen tietokirjailijat, ja tapahtumaa tukee Tietokirjallisuuden edistämiskeskus.

Klo 18 – 19 tarkastellaan itäisen Helsingin mielenmaisemaa, kun Marko Korvela ja Anu Keskitalo keskustelevat käsitetaiteilija Juha-Pekka Väisäsen vetämänä tuoreista runokirjoistaan. Millaista on urbaani katurunous, ja onko runous parhaimmillaan esitettynä? Urbaania kaupunkielämää kuvaa myös Sara Vallioja, jonka runoja on Kallio-runoudeksikin kutsuttu. Valliojan kokoelmassa Vatsahuuhtelun jälkeen olen puhdas aikuisuuden kynnyksellä kipuileva nuori nainen elää kaupunkielämää epävarmana, mutta syvästi tuntevana, kehonsa rajoja koetellen.

Illan tullen klo 19 – 20 lavalle pääsevät tämän syksyn esikoisrunoilijat Petra Vallila ja Riikka Simpura. He keskustelevat kielestä, runoudesta sekä teostensa taustoista ja teemoista. Simpuran runokokoelmassa Painottomuus valon ja pimeyden kategoriat murtuvat sen avarassa ja merkityksen kyllästämässä minimalistisessa ilmaisussa. Vallilan runoteos ehkä kirjoittaa työstä irtautuneen työn kieltä yritysmaailman asiallisuuden ja eksaktiuden varaan rakentuvasta katseesta. Vallilaa ja Simpuraa haastattelee V. S. Luoma-aho.

Klo 20 – 21 OFF-perjantai päättyy leikkisiin tunnelmiin, kun saamme tutustua Tuli & Savun Leikki-numeroon, joka ehdottaa, että kirjoittamisen sijaan runoa voisi vaikka veistää, kuvata, piirtää, leikata, ohjelmoida tai säveltää. Esiintymässä Leikki-numeron tekijöistä Hanna Syrjämäki, Susi Nousiainen ja Lauri Hei.

Runokuu OFF -tapahtuma on maksuton.

Tapahtumat striimataan Rosebudin YouTube-kanavalle, Sivullinen_Stage:lle.

Yhteistyössä Rosebud Sivullinen.

RUNOKUU OFF -OHJELMAA MUUALLA:

Runo liikuttaa -runotanssityöpaja

Tanssitaiteilija Tiia Hämäläisen ja äänitaiteilija Marika Hyvärisen työpajassa tutustutaan heidän ohjauksellaan runoihin ja kokeillaan, miten niitä voi tulkita liikkeen avulla.

AIKA: perjantai 26.8. klo 18–20

PAIKKA: Hakasalmen huvila, Mannerheimintie 13 B

Tapahtuma on maksuton ja suunnattu kaikille. Ennakkoilmoittautuminen: www.hakasalmenhuvila.fi/tapahtumat.

 

Sijainti

Kaisaniemenkatu 5, 00100 Helsinki