Yhteys-klubi

Runokuun päätapahtuma Yhteys-klubi tuo lavalle maita ja kielirajoja ylittävää runoutta sekä ainutlaatuisia äänitaidetta, musiikkia ja videota kirjallisuuteen yhdisteleviä esityksiä!

Liput 15 euroa (Nuoren Voiman liiton jäsenet) / 18 euroa (muut). Lippuja voit ostaa täältä. Tapahtumapaikka Tiivistämö perii yleisöltä paikan päällä narikkamaksun.

Lavalle nousee mm. virolaisen nykyrunouden kärkinimiin kuuluva Elo Viiding, jolta kuullaan syksyllä ilmestyvän suomennosvalikoiman Tuhannelle äänelle (Kustannusliike Parkko, 2023) tekstejä niin alkuperäiskielellä kuin suomeksi. Klubilla esiintyvät myös lauantai-iltapäivän keskusteluohjelmassa haastatellut Versopolis-runoilijat, Anthony Vahni Capildeo (Trinidad-Tobago/Iso-Britannia) ja Ásta Fanney Sigurðardóttir (Islanti). 

Esityksensä illassa saa mediataiteilija Leena Lehden, kirjailija Kaisa Happosen ja multi-instrumentalisti Juho Viljasen Kun sinä nukut -runovideoteos. Se on monitaiteinen kokonaisuus, joka kuvaa, miten maailman tila ui uniin ja valtaa mielen. Video on kuvattu kaitafilmille ja siihen on tehty efektit käsin maalaamalla. Musiikki ja äänimaailma on sävelletty teokseen ja tuotettu syntetisaattoreilla, rumpukoneilla sekä efektoidulla pasuunalla.

Eeva Turusen proosaesitykseen kuuluu ainakin puhetta ja musiikillista ääntä. Teoksen tekstiaines on peräisin Turusen Sivistynyt ja miellyttävä ihminen -romaanista (Siltala, 2022).

Maria Matinmikon teoksesta Valohämy – taide, maisema ja maailmanloppu (Siltala & Parvs, 2023) julkaistaan kokeellinen äänikirja, jossa painojälki, paperin tuoksu ja tuntu ovat muuttaneet muotoaan data-avaruuteen säilötyksi ja sieltä kuunneltavaksi äänivirraksi. Kirjan fyysisyys ja sen sisällöt jatkavat rinnakkaiseloaan itsenäisessä ääniteoksessa, jossa Matinmikon kirjoittama ja lukema teksti punoutuu yhteen J. Kohon säveltämän elektroakustisen musiikin kanssa. Runokuun esitys pohjautuu tähän ääniteokseen. Esityksessä Matinmikko ja Koho tuottavat äänimaiseman paikan päällä.

Illan huipentaa säveltäjä Mikko Sarvanteen sooloesitys. Sarvanteen musiikki vie kuulijan rinnakkaiseen todellisuuteen: puutarhaan, jossa nykyvokaalimusiikin, pohjoismaisen jazz-soinnin ja äänitaiteen kasvustot sekoittuvat. Runokuun konsertissa kasvustot villiintyvät ennenkokemattomalla tavalla, Sarvanne ottaa elektronisen toteutuksen lähtökohdaksi Mikko Sarvanne Garden -yhtyeensä Heräämisen valkea myrsky -albumin materiaalit ja tuottaa näistä uuden rauhakseen kehkeytyvän ja syvenevän, meditatiivisen, kokonaisuuden. Heräämisen valkea myrsky -albumi on päällekirjoitus Erkka Filanderin vuonna 2013 julkaistusta samannimisestä runoteoksesta, ja tämä konsertti on päällekirjoitus Heräämisen valkea myrsky -albumista.

Ennen esitystä kuullaankin Filanderin ja Sarvanteen lyhyt yhteishaastattelu: miten musiikkialbumi heijastelee runoteoksen henkeä? Millaisena palkittu ja kiitetty runokokoelma näyttäytyy tekijälleen ja lukijalleen kymmenen vuoden jälkeen?

Yhteistyössä Suomen Viroyhdistysten liitto SVYL, Siltala, Versopolis, Luova Eurooppa.

Sijainti

Kaasutehtaankatu 1, 00580 Helsinki