Runokuun ohjelmistossa on paljon elävän kuvan ja elävän runouden liitoksia ja potentiaalia tutkivia esityksiä. Miltä runo voi näyttää? Miltä äänikirja voisi kuulostaa? Mitä elokuvakerronnan poeettisuus tarkoittaa?
Ohessa tärppejä sekä Runokuun että ystäväfestarimme Espoon Cinén ohjelmistosta, tervetuloa!
Epäonnistunut tyhjyys
25.8.2024 / 13:00–15:00 / Kino Tapiola
Runokuu ja Espoon Ciné ylpeinä esittävät Mika Taanilan ja Harry Salmenniemen elokuvallis-runollisessa yhteistyössään 2020-luvulle päivittämän modernin vieraantuneisuuden kuvauksen, jossa sisustuslehdistä tuttu skandinaavinen sileys ja sujuvuus törmäävät maailmaan, joka väreilee ja sulaa.
Näytöksen jälkeen Mika Taanila ja Harry Salmenniemi keskustelevat Espoo Cinén toiminnanjohtaja Tytti Rantasen kanssa elokuvan ja kirjallisuuden välisestä luovasta kitkasta.
https://espoocine.fi/fi/elokuvat/runokuu-espoo-cine-epaonnistunut-tyhjyys
virate.me: Manuaali
23.8.2024 / 19:00–21:00 / Permantosali, 1. krs, Tekstin talo / Vapaa pääsy
Manuaali on kineettinen äänikirja, joka uudelleenjärjestää äänikirjaformaatin elementtejä. virate.me-esitystaideryhmän teos esittelee kineettisen äänikirjan teknologisia, ruumiillisia ja äänellisiä prosesseja. Teoksessa ääneen luettu teksti välittyy kuulijalle graafisen notaation ohjaaman liikekielen, sensoripohjaisen äänijärjestelmän ja algoritmisen kääntimen tuottamien käännösten avulla. Teoksen teksti, dramaturgia ja luenta Klaus Maunuksela, äänisuunnittelu, kompositio ja esitys Walter Sallinen.
https://runokuu.fi/ohjelma/virate-me-manuaali/
Keskustelu: Tekijyys ja esiintyjyys videorunoudessa
25.8.2024 / 15:00–16:00 / Permantosali, 1. krs, Tekstin talo / Vapaa pääsy
Videorunoilijat Jonne Piltonen ja Kirsi-Marja Moberg keskustelevat kirjailija Jarno Alastalon kanssa runovideoiden tuottamisesta ja videomuodon tarjoamista mahdollisuuksista. Keskustelussa pohditaan, miten esiintyjyys näyttäytyy videorunoudessa, mikä vaikutus lavarunoudella on tekijyyteen ja mitä videorunous voisi olla tulevaisuudessa. Keskustelun lomassa esitetään Piltosen sekä Ouro-kollektiiviin kuuluvan Mobergin ja Alastalon runovideot.
https://runokuu.fi/ohjelma/tekijyys-ja-esiintyjyys-videorunoudessa/
Illan tullen (huomennakin)
25.8.2024 / 16:00–16:45 / Permantosali, 1. krs, Tekstin talo / Vapaa pääsy
J.P. Sipilän Illan tullen (huomennakin) -runokokoelma on verkkoon rakennettu monimediainstallaatio. Teos liikkuu tekstin, kuvien ja äänten avulla erilaisissa tiloissa, joita tavallisessa verkkoselaimessa ei ole totuttu kohtaamaan. Neliosainen teos kuljettaa kokijansa lähitulevaisuudessa odottavan mutta nimettömän muutoksen keskelle. Runokuussa 2024 teos muuttaa muotoaan ja siirtyy ruudulta lavalle.
https://runokuu.fi/ohjelma/illan-tullen-huomennakin/
Poetry Mash
23.8.2024 / 16:30–18:30 / Permantosali, 1. krs, Tekstin talo / Vapaa pääsy
Poetry Mash on lavarunoillan alkuruoka, törmäytetty ja soseutettu lavakirjallinen kokonaisuus. Se tarjoilee kirjoitettua valoa ja heijastettua ääntä ja jättää yleisön haluamaan lisää. Klubilla luvassa muun muassa kollektiivin Touko Kauppinen, VHS-klubi, Eero Savela esitys Monitori. Esitys perustuu Touko Kauppisen tuoreen romaanin Näkyvät ja näkymättömät lukuun, VHS-klubin videovisuaali-improvisaatioon ja Eero Savelan trumpetti-improvisaatioon.
https://runokuu.fi/ohjelma/poetry-mash/
Yhteistyössä Espoo Ciné
Ystävyysfestarimme Espoo Ciné on yksi Suomen suurimmista elokuvafestivaaleista ja keskeinen uuden eurooppalaisen elokuvan esittäjä Suomessa. Festivaalilla nähdään mielenkiintoisimpia uusia elokuvia niin asemansa jo vakiinnuttaneilta mestareilta kuin nousevilta uusilta kyvyiltä. Erityistä huomiota festivaalin ohjelmistossa kiinnitetään vähemmistö- ja representaatiokysymyksiin. Tänä vuonna Espoo Ciné rantautuu myös itäiseen naapurikaupunkiinsa kun elokuvia katsellaan muun muassa Cinema Orionin pehmeillä penkeillä.
Runollisia tärppejä Espoo Cinén ohjelmistosta
Löydät esitysajat ja -paikat osoitteesta espoocine.fi!
Japanilaiset lyhärit eli Ultra Mint – elokuvarunoutta Japanista
Lyhytelokuvanäytös on japanilaisen kokeellisen elokuvan 1960–1980-lukujen aarteista koottu kimara, jonka tyylilajit ulottuvat animaatiosta kollaasiin ja päiväkirjaelokuvaan.
September Says
Näyttelijä Ariane Labedin esikoisohjaus on intensiivinen kuvaus teini-ikäisistä siskoksista. Yhteisessä, välillä vaarallisessa leikissä September sanelee, July tottelee. Voiko mikään erottaa näin lujaa yhteyttä?
Dance first
Nobel-palkittu Samuel Beckett teki niukkuudesta taidetta. Oscar-palkitun ohjaajan kunnianosoitus tanssittaa esiin kulttikirjailijan oman elämän yllättävänkin monitahoisuuden.
Sultana´s Dream
Poeettinen ja viipyilevä matka feministiseen ajatteluun ja naisena elämiseen. Animaation innoituksena on bengalilainen feministinen scifinovelli vuodelta 1905.
On the go
Kuriton ja kvääri tie-elokuva, jossa olemassaolon kysymykset ja maaginen realismi limittyvät vinhalla tavalla ystävysten kaahatessa läpi Espanjan maaseudun paahteen.
The Island
Genrerajoja sekoittelevassa elokuvassa ystäväporukka viettää viimeistä kesäiltaa rannalla ennen kuin Rosa muuttaa toiseen maahan opiskelemaan tanssia.
Tervetuloa!