Käännösiltapäivä

Käännösiltapäivässä nähdään esityksiä runouden kääntämiseen liittyen sekä SKTL:n suomennos-slam!

Klo 12-12.45: Iltapäivä alkaa englanninkielisellä keskustelulla runouden kääntämisestä latvialaisesta näkökulmasta. Mukana keskustelemassa Elvira Bloma, Annika Suna ja Krista Anna Belševica. Keskustelua luotsaa Gunta Paavola (Muutos: aiemmasta tiedosta poiketen, Ivars Šteinbergs ei osallistu keskusteluun)

12:45 – 13:30 Haastattelussa Erkka Filander: John Keats -suomennos

13.30-14.15 Haastattelussa Raisa Marjamäki: Judith Schalansky -suomennos

Klo 14.15-15: Suomennos-slam, joka on poetry slamin käännösvariantti. Suomentaja Einari Aaltonen ja suomentaja-käännöstutkija Anne Ketola suomentavat José Luis Rico Carrillon espanjankielisen runon, josta löytyy myös runoilijan itsensä  laatima englanninkielinen versio. Slamissa suomentajat ottavat toisistaan mittaa ja perustelevat valintojaan runoilija Harri Hertellin juontamassa keskustelussa. Slamissa korostuvat kääntämisen luovuus ja suomentajan tekijyys. Tervetuloa seuraamaan kun kääntäminen tehdään näkyväksi!

 

Tilaisuuden turvallinen osallistujamäärä on 30 henkilöä, mutta tapahtumaa voit seurata myös etänä Facebookin kautta. Paikkoja Oodissa ei voi valitettavasti varata ennakkoon. Keskustelu järjestetään Oodin 3. kerroksessa. Ethän tule kipeänä tai vähääkään oireisena tapahtumaan. Ethän myöskään tule paikalle, jos olet koronaviruksen altistusketjussa. Lue turvallisuudesta Runokuun tapahtumissa ja turvallisemman tilan periaatteemme täältä.

Yhteistyössä Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto, Poesia ja Oodi. Latvialaisten runoilijoiden matkaa on tukenut Nordic Culture Point ja Latvian suurlähetystö

Anne Ketola on käännöstieteen yliopistonlehtori, joka omistaa vapaa-aikansa runokäännöksille ja aktivismityölle monikielisen kirjallisuuden saralla.

Einari Aaltonen on suomentaja, joka on saanut elantonsa kirjallisuudesta vuodesta 1999 alkaen.

Harri Hertell on helsinkiläinen runoilija, kulttuurituottaja (AMK) ja spoken word -artisti.

José Luis Rico Carrillo on palkittu meksikolaistaustainen runoilija, joka asuu Helsingissä.

Sijainti

Töölönlahdenkatu 4, 00100 Helsinki