Koettelevan kirjallisuuden klubi: Epäajankohtaisuus

Runokuun Koettelevan kirjallisuuden klubin teemana on epäajankohtaisuus. Teema kiinnittää huomion siihen, mitä tapahtuu julkaisemisen välissä ja kuinka vanhaksi kirja voi elää. Milloin kirja vanhenee? Onko uusi kirja relevantimpi kuin vanha kirja? Mitä vanhan kirjallisuuden lukeminen voi tarjota kirjoittajalle? Onko hitaasti kirjoitettu teksti ajatonta tai epäajankohtaista? Klubin ovat kuratoineet kirjailijat Eeva Turunen ja Katja Raunio.

Keskustelemassa klubilla nähdään kirjallisuudentutkija Eeva-Liisa Bastman, jonka kanssa pureudutaan 1600- ja 1700-lukujen runouteen ja kirjallisen kulttuurin muutokseen, sekä Kristina Carlson, joka on kirjoittanut vuosikymmeniä kestäneen kirjailijanuransa aikana romaaneja, runoja, kuunnelman ja nuortenkirjoja. Uusin romaani Eunukki (Otava, 2020) tarkastelee hovieunukin elämää Song-dynastian Kiinassa 1100-luvulla. Carlsonin kanssa syvennytään harvoin julkaisemiseen ja siihen, kuinka vanha kirjallisuus vaikuttaa omaan kirjoittamiseen.

Lisäksi illassa valokeilaan pääsee käsitteellinen ja immersiivinen, metsään uppouttava IÄI-taideteos. Paikkasidonnainen runointerventio koostuu ympäristöön kaiverretuista sanoista ja tavuista ja siinä pyritään tarjoamaan pala kieltä takaisin metsälle. Teoksen ovat toteuttaneet IC-98:na tunnetut taiteilijat Patrik Söderlund ja Visa Suonpää yhdessä runoilijoiden Mikael Bryggerin, Henriikka Tavin ja Olli-Pekka Tennilän kanssa. Lavalla nähdään työryhmästä mm. Henriikka Tavi.

Koettelevan kirjallisuuden klubisarjan tarkoituksena on esitellä eri tavoin koettelevaa kirjallisuutta lukemisen, keskustelun ja esitysten kautta. Koettelevuuden voi ymmärtää monella tavalla: kirjallisuuden, ajattelun, kokemuksen, lukijan ennakko-oletusten, ymmärryksen, kärsivällisyyden tai vaikka totuttujen lukutapojen koettelemisena. Esitys voi kulkea eri taiteiden rajoilla, ja ylittää niitä, tai koetella vaivihkaa.

Liput 4/5e + palvelu- ja narikkamaksu. Tapahtuman turvallinen osallistujamäärä ilmoitetaan ja lipunmyynti avautuu elokuussa.

Sijainti

Kaasutehtaankatu 1, 00580 Helsinki