Nuori/Voima -klubi: Luonnoton ihminen

Nuori/Voima -klubilla syvennytään Nuori Voima -lehden 3/2021 teeman mukaisesti monipuolisesti luonnon ja ihmisen välisiin kysymyksiin. Ympäristöahdistusta, luontosuhdetta ja kasvien kokijuutta käsitellään keskusteluiden, runoesitysten ja musiikin keinoin.

Ensimmäisessä keskustelussa kohtaavat kirjailijat Niillas Holmberg ja Anni Kytömäki, jotka pohtivat taiteilijuuden ja luontosuhteen yhteyksiä tuoreiden romaaniensa Halla Helle ja Margarita pohjalta. Halla Hellessä luonto on erottamaton osa ihmisten elämää, ja Margarita puolestaan antaa äänen maan ja veden hiljaisille: metsille ja jokihelmisimpukoille.

Susi Nousiaisen runomonologissa Ihomme kaarnamme säikeemme ääni annetaan muille kuin ihmisille, joilla on yliedustus taiteen puhuvana subjektina. Ääneen luetuissa proosarunoissa pyrkimyksenä on pysähtyä aistimaan toisia olentoja niiden omalla rytmillä.

Toisessa keskustelussa kirjailijat Katri Naukari ja Saila Susiluoto pureutuvat autofiktion keinoihin käsitellä ympäristöahdistusta. Naukarin esikoisromaani Yhden puun tuho käsittelee ihmislajin itsetuhoisuutta esseen ja proosan keinoja yhdistellen, ja Susiluodon esseistinen romaani Kehrä kertoo ilmastonmuutoksesta, ihmisestä muodonmuutoksessa, surusta ja luopumisesta.

Illan lopuksi runoilija Niillas Holmberg ja muusikko Pauli Lyytinen kohtaavat lavalla, ja yleisölle kerrotaan maisemia, maaperään piirtyy rantoja. Holmberg lukee julkaisemattomien tekstien lisäksi palkitusta runokokoelmastaan Jalkapohja, yhdistellen runonlausuntaansa rantaviivojen fragmentoimaa joikua, jonka osaksi Lyytinen luo kokonaisia musiikillisia maailmoja puupuhaltimia ja elektroniikkaa hyödyntäen.

Keskustelut juontavat Nuori Voima -lehden päätoimittajat Vesa Rantama ja Taija Roiha.

Liput 10/12€ + palvelu- ja narikkamaksu, liput tulevat myyntiin ja turvalliset osallistujamäärät ilmoitetaan elokuussa.

Yhteistyössä Nuori Voima -lehti, Gummerus

Sijainti

Kaasutehtaankatu 1, 00580 Helsinki